BRİÇ MAKALE

Türkler Ne Anlar

Türkiye Briç Federasyonu, Briç Olimpiyatı'nı İstanbul'da yapmak için dört yıl mücadele etti, 'Türkler briçten anlamaz' itirazlarını aşamadı. Ancak, Türk takımı İsveç'te ikinci oldu. Nafiz Zorlu ABD'de birinci oldu. Ardından ABD'li matematik profesörü, 'Bric'in anavatanı Türkiye'dir diye bir makale yazınca muhalif cephe çöktü. Olimpiyat Komitesi, Türkiye'ye 'evet' dedi. 23 Ekim'de 80 ülkeden, 2 bini aşkın milli oyuncu İstanbul'a geldi.
Pik, Kör, Karo, Trefl, Diamond, Kontr, Sürkontr... Çoğu kimseye hiçbir şey ifade etmeyen bu sözcükler başka bir dile ait. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca meraklının konuştuğu evrensel bir dil bu: Briç dili... İstanbul, 23 Ekim - 6 Kasım tarihleri arasında bu dili çok iyi konuşanlara ev sahipliği yapacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 12. Dünya Briç Olimpiyatları'nın Türkiye'de yapılmasına karar verdi.
İki hafta boyunca 80 ülkeden, 2 bini aşkın milli oyuncu İstanbul'da yarışacak. Oyuncuların kişisel takımları, antrenörleri ve tabii seyircilerle birlikte gelecek 'briç turisti' sayısının 5 bini bulacağı tahmin ediliyor. Briçe olan merakı bilinen ve dünyadaki tüm önemli turnuvaları takip eden Microsoft Başkanı Bill Gates'in de olimpiyatı izlemek için Türkiye'ye gelmesi söz konusu. Kendisine davet yapıldı.
Bu organizasyon, Türkiye'nin tanıtımı için büyük önem taşıyor. Çünkü, Türkiye'de de olduğu gibi tüm dünyada briç oyuncuları ve meraklıları, toplumun eğitim ve gelir seviyesi bakımından yüksek kesiminde yer alıyor. Bill Gates, Steve Ballmer, 'uluslararası düzeyde' bir briç oyuncusu olan aktör Ömer Şerif, İtalyan gıda devi Lavazzo'nun sahipleri dünyaca ünlü briç meraklılarından sadece birkaçı. Bu isimlerden bazıları olimpiyatlara özel jetlerle gidiyor.
'Türkler ne anlar' dediler
Türkiye Briç Federasyonu, olimpiyatı İstanbul'da gerçekleştirebilmek için tam dört yıl mücadele etmiş. Federasyonun, yönetim kurulu üyesi, Koç Holding eski yöneticilerinden Temel Atay'ın eşi Sevinç Atay, 1.5 yıl boyunca 'nezaketen bile olsa' yanıt alamadıklarını anlatıyor. Türk briçciler, katıldıkları her uluslararası platformda adeta 'adam adama markaj'a başlamışlar. Sonunda, Dünya Briç Federasyonu Başkanı Jose Damiani, Türkiye'de yapılmasını kabul ederek yönetime teklif götürmüş ama, bu da yeterli olmamış tabi. Bazı ülke federasyonları Türkiye'nin briçte yeterince başarılı bir ülke olmadığını ileri sürmüşler.
İşte tam bu dönemde, Türk oyuncular İsveç'teki şampiyonada ikincilik, ABD'nin en önemli turnuvasında ise birincilik almışlar. Bu iki başarı 'Türkler tarih yazıyor' başlıkları ile haber olmuş.
Ama Türkiye'ye en önemli destek ABD'nin en ünlü matematik profesörü ve briç teorisyeni Alan Trusscot'tan gelmiş. Trusscot, New York Times Gazetesi'nden çıkan tam sayfa makalesinde, briçi Türkler'in icat ettiğini öne sürmüş. Bu oyunun 1900'lü yılların başında, İstanbul'daki bürokratlar ve diplomatlar tarafından üretilip, geliştirildiğini yazan Trusscot, oyunun İngilizce'de köprü anlamına gelen 'Bridge" olan adının da, Galata Köprüsü'nden geldiğini, çünkü diplomatların Galata'ya bakan bir yerde toplanarak oynadıklarını yazmış. Bu makaleden sonra olimpiyatın İstanbul'da yapılmasına karar verilmiş.

Briç patlaması oldu, kulüp sayısı 160'a çıktı
Bir asır önce Türkiye'de icad edildiği söylenen briç, anavatanında fazla gelişme imkânı bulamadı. Bunun en önemli nedeni ön yargılar. İskambil kağıdı ile oynanması nedeniyle 'kumar' gibi algılandı. 1997'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi, briçi bir spor olarak tanıdı. Bu gelişmenin ardından Türkiye'de briçe olan ilgi deyim yerindeyse patladı.
Beş yıl içinde 25 olan briç kulübü sayısı 160'a çıktı. Birkaç yüzü geçmeyen lisanslı oyuncu sayısı ise 5 bine yükseldi.
Briçin dünyada satrancın en büyük rakibi olarak kabul edildiğini belirteren Sevinç Atay, "Analitik düşünme yeteneğini geliştirdiği için Avrupa'da ve ABD'de ilkokullardan itibaren briç eğitimi verilmeye başlanıyor" diyor.

Nafiz Zorlu ABD'de birincilik aldı
Briç, dünyanın birçok ülkesinde meraklı işadamları tarafından desteklenen bir spor. Örneğin Microsoft Başkanı Bill Gates, ABD'de düzenlenen tüm briç turnuvalarına ve organizasyonlarına tek başına sponsor oluyor. Briçe olan kişisel ilgisi nedeniyle Gates, dünyadaki önemli briç turnuvalarına da katılıyor. İtalyan gıda devi Lavazza, İtalyan Milli Takımı'nı ve amatör organizasyonları destekliyor. Türkiye'de de Tofaş, Bosch, Vestel gibi şirketlerin briç takımları var. Türkiye'ye ABD'de birincilik kazandıran milli briç oyuncumuz Nafiz Zorlu, işadamı Mazhar Zorlu'nun oğlu. Çarmıklı ve Boyner Grubu'nun briçe olan ilgisi biliniyor.
 

Diğer Briç Makaleleri

  • - 90 (452) 212 28 39
  • - Selimiye Mah. Buharalı Şeyh Şakir Efendi Sok. No : 17/C 52100 Altınordu / Ordu