Defosların Mukayesesi
Bir süredir, briçciler, Romen Defos’a, defans kitabı olan 3.üncü kitapta yer vermemiş olmamın bir eksiklik olduğunu, sonraki baskılarda eklememin iyi olacağını söylemekte ve bu eksikliği kapatmak için örnekleriyle anlatan bir yazı yazmamı istemektedirler. Ben bu isteği, kısacık bir paragraf yazarak bugüne kadar cevaplamıştım. Bu konuda hala istekler alıyor olmam nedeniyle bu yazıyı yazma gereği duydum.
Neden Romen Defos Oynamamalıyız?
Defansta kullandığımız sistemler şu bölümlerden oluşur:
- Ataklar ve dönüşler,
- attitude sinyaller,
- Defoslar,
- Diğer sinyaller.
Bu yazıda, sadece defoslarla sınırlı kalmak üzere, hangi defos sinyalinin daha etkili olduğunu, diğerleri ile mukayese ederek açıklamaya çalışacağım.
Bir renge uymadığımızda ve kozlamayacağımız zaman, löveye başka bir renkten kart oynamaya defos diyoruz. Yani bir kart kaçıyoruz; defos yapıyoruz.
Defans oyuncuları ilk defoslarını yaparken, ortaklarına sinyal veriyorlar. Bu sinyal genellikle oynanmasını istediğimiz, tercih ettiğimiz, bir rengi belirtmek şeklinde, ya da bir rengin oynanmasını istememek de olabiliyor.
Defansı şöyle zihninizde bir canlandıracak olursanız; atak rengine beğendim beğenmedim şeklinde yaklaşımımızı belli ediyoruz, diğer renklerin oynanışı sırasında dağılımımızı belli etmek için sayı veriyoruz, çeşitli sinyallerle defansta bilgi alışverişine devam ediyoruz ve defos yaparak tercih ettiğimiz rengi belirtiyoruz.
Defoslar için kullanılan en popüler sinyaller:
Standart (direkt) defos,
Bu yöntemde, büyük defos ederek defos ettiğimiz rengi istediğimizi, küçük defos ederek ise o rengi istemediğimizi belli ediyoruz.
Up-Down-Count-attitude (UDCA),
Standart defosların tersi gibidir: Büyük attığımız rengi istemiyoruz, küçük attığımız rengi istiyoruz.
Lavinthal (Preferansiyel),
Büyük atarak kalan renklerin büyüğünü, küçük atarak kalan renklerin küçüğünü istiyoruz.
Roman Defos (odd/even),
Hem direkt hem de preferansiyel defosların birlikte uygulanmasıdır. Tek sayıda bir kart oynadığımızda o rengi direkt istiyoruz. Çift sayılar ise preferansiyel oluyor: Büyük çift kalan renklerin büyüğünü, küçük çift ise kalan renklerin küçüğünü istiyor.Lavinthal ve Romen defos, bir istek üzerine kurulu sinyal sistemleridir. “İstemiyorum” diyebilmeniz mümkün değildir. Bir rengi seçip “bunu istiyorum” demek zorundasınız. Peki, ya hiçbir rengi isteyen bir eliniz yoksa?
Preferansiyel sinyallerde bunun bir çözümü yoktur. Aslında esas problem bu da değildir. Hiçbir rengi istemeyen bir eliniz olduğunda, yere göre isteme ihtimaliniz olmayan bir rengi istersiniz. Tabi eğer yerde böyle bir renk varsa.
Ama defansta çoğu zaman, bir rengi istemekten çok daha acil olan, dönmesini hemen engellemeniz gereken renkten, ortağınızı haberdar etmenizdir. Elinizde 752 olan bir rengin, ortağınız tarafından dönülmesini engellemek, ilk göreviniz olmalıdır. Bunu ancak bu rengi istemediğinizi bildirerek yapabilirsiniz. Dolayısıyla, Romen Defos gibi istemeye dayalı bir sinyal sistemi ile bunu yapamazsınız.
Lavinthal ve Romen Defos sinyallerin özelliği, bir rengi istemek için o renkten bir defos yapmanızın gerekmemesidir.
Örnek olarak, kör oynanan lövede körünüzün olmadığını ve trefl istediğinizi farz edelim. Şu defoslardan birini yaparak trefl istediğinizi bildirebilirsiniz:
3, 5, 7, 9 gibi tek sayıda bir trefl defos ederek,
2, 4, 6 gibi çift sayıda küçük bir karo defos ederek,
2, 4, 6 gibi çift sayıda küçük bir pik defos ederek,
Acaba bu özellik, mecburen bir istekte bulunma gerekliliğine değer mi?
Gerçi Romen Defos oynayanlar, tek sayı ile rengin kendisinden yapılan defosla şiddetli, preferansiyelle ise normal bir istek belirttiklerini söyleyerek, oynadıkları sinyal sistemini savunsalar da, bu doğru değildir. Bu şekilde yukarıda belirtilen özelliğin farkında olmadıklarını söylemiş olurlar. Öbür taraftan, KQ82 gibi bir rengi şiddetle istediklerinde ne yapacaklar? Tabi ki; sistemlerinin avantajını kullanarak preferansiyel olarak isteyecekler. Buradan da anlaşılacağı gibi öyle şiddetli, şiddetsiz isteme durumu, ancak gerekli bütün kartların her renkte ve her zaman hazır olduğu varsayıldığında doğru bir teoridir. Gerçek yaşamda böyle olmadığından, bu düşünce hiç kullanılmaz. Romen Defosçu tek sayıda marka bulamadığında, atar preferansiyel kartını, ister rengini.
Standart veya UDCA defos sinyalinin üstünlüğü, “istemiyorum” diyebilmekten geçer. İki bilgi verebilmek çok önemlidir: İstiyorum, istemiyorum.
Bir rengi istemiyorum dediniz mi ortağınız bu rengi artık oynamayacaktır. Diğer rengi isteyip istemediğiniz ise belli değildir. Eğer ortağınızın mutlaka aktif bir hamle yapması gerekiyorsa, diğer rengi oynamayı tercih edecektir. Çünkü artık ortağınız istemiyorum dediğiniz renkte sizde bir şey ummanın hayal olduğunu bilir. “Belki diğer renkte bir yardım vardır”, düşüncesiyle hareket eder. Yok, eğer aktif hamle şart değilse… Uzatmaya gerek yok. Siz istemediğiniz rengi bildirin, ortağınız ne yapacağını bilir.
Direkt defos oynamanız halinde, bir rengi istemediğiniz halde, istemek zorunda kalmazsınız.
Bazen de şu soru sorulur, “Peki, bir rengi istemek için, o renkten büyük bir kart atmak zarar vermiyor mu?” Hayır ve hiçbir zaman zarar vermiyor. Yıllardır direkt defos oynuyorum, ne sinyalde anlaşamadığım oluyor, ne de bir rengi istemek için büyük bir kart atıp, daha sonra da o kartın peşine düşmem gerekiyor. Ayrıca istemek için büyük kartınızı harcamak istemiyorsanız, bir diğer direkt defos yöntemi olan UDCA oynayabilirsiniz, ama asla preferansiyel değil.
NOT: UDCA, attitude ve sayı sinyali olarak bir çok ortaklık tarafından tercih edilmektedir. UDCA'yı tercih etmiş olmalarına rağmen bu oyuncular, defosta UDCA yönteminin yerine, "büyük-atılan rengi ister", direkt defos yöntemini uygulamaktadırlar. Defosta renk tercih sinyalini de UDCA olarak veren, Rodwell-Meckstroth gibi çok az ortaklık vardır.
Özetleyecek olursak:
Standart ve UDCA gibi direkt defos sinyal sistemleri, hem isteme, hem de istememe bilgisi verebilirler.
Romen Defos, preferansiyel defos sinyal sistemidir ve bir rengi istemeye dayanır. Hiçbir rengi istemediğiniz durumda Romen Defos oynamıyor olmayı istersiniz.
Bir rengi istemediğinizi bildirmek, çoğu zaman daha önemlidir.
Bir rengi istemediğinizi bildirdiğinizde, ortağınız atak bir hamle yapmak zorundaysa, diğer rengi oynayacaktır.
Standart ve UDCA defos, şampiyonların tercihidir. Odd/Even Defos oynayan iyi bir ortaklık pek göremezsiniz.
Sanzatu kontratlarına karşı defansın atak renginde bloke olmasından ötürü başarısız . . .
- Makale Oku -İyi bir tedavi doğru teşhisle başlar Öncelikle Briç sporunu yapmayı . . .
- Makale Oku -Türkiye Briç Federasyonu Briç Olimpiyatı'nı İstanbul'da yapmak için dört yıl . . .
- Makale Oku -Pandemi dolayısı ile bütün turnuvaların iptal edilmesi ve briç kulüplerinin . . .
- Makale Oku -John Stephen Akhwari Mexico maraton yarışması tarihe geçmiştir Tanzanyalı bu . . .
- Makale Oku -Bir süredir briçciler Romen Defos a defans kitabı olan üncü . . .
- Makale Oku -